Greylisting is een techniek die e-mailgebruikers beschermt tegen spam. Wanneer je Greylisting inschakelt, zal de mailserver tijdelijk een e-mail weigeren van een afzender die de server niet herkent. Als de e-mail gerechtvaardigd is, zal de server die het heeft verzonden, proberen de e-mail opnieuw te verzenden na een korte vertraging. Na een korte tijd, accepteert de server de e-mail alsnog. Omdat spammers bijna nooit een tweede poging doen om de mail te versturen, wordt spammail voor een groot deel geblokkeerd.

Doordat het bericht in eerste instantie geweigerd wordt kan het dus voorkomen dat als je e-mail verwacht van een onbekende mailserver, deze wat later binnenkomt dan andere e-mailberichten. 

Wanneer een mail van een mailserver wordt gestuurd die is goedgekeurd door een SPF-record, wordt de mail direct aangenomen. Het is dus aan te raden een SPF-record in te stellen.

Hoe schakel ik greylisting in of uit?

Met de Greylisting tool in het cPanel kun je greylisting in- of uitschakelen voor elk domein dat is gekoppeld aan je cPanel-account. Standaard staat greylisting ingeschakeld in het cPanel. Wil je greylisting in of uit schakelen dan werkt dat als volgt:

  • Log in op het cPanel
  • Ga naar Configure Greylisting

  • Zoek het domein waar je de greylisting op wilt inschakelen of uitschakelen
  • Klik op on/off